Druhy chyb
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Pokud tester objeví "problém" v aplikaci, který označí jako chybu, pak poměrně důležitým faktorem je identifikace o jakou chybu se vlastně jedná. Když totiž aplikace už nějakou chybu obsahuje, pak vždy existuje někdo, kdo je za ní odpovědný.

Základním druhem chyby je pochopitelně chyba vzniklá při vývoji. Jinak řečeno jde o chybu, které se dopustil vývojář. Tyto chyby se často označují jako tzv. softwarové a jsou tím nejčastějším, s čím se tester potká.

Chyba ovšem může vzniknout už na úrovni analýzy. Analytik je také pouze člověk a může se při vytváření návrhu aplikace dopustit omylů a chyb. Někdy může jít o chyby velice závažné. Tento druh chyb se obvykle označuje jako chyby analytické nebo dokumentační. Reálně je podobných chyb hlášeno poměrně málo. Tento fakt nevychází ani tak z nižší chybovosti analytiků oproti vývojářům, ale je spíš dán skutečností, že testování analýzy, ze kterého by analytické chyby vzešly, není příliš rozšířené. Mnohdy se tak stává, že chyba, která je ze své podstaty analytická, je nalezena až při testování aplikace a je označena jako softwarová. Její případné překvalifikování je otázkou nastavení procesů při vývoji softwaru. K této problematice se ještě dostaneme.

Chyby aplikace mohou být způsobené také nekorektní instalací, pak mluvíme o chybách instalace. Může jít například o nenainstalování všech součástí aplikace, nebo instalaci nesprávných verzí jednotlivých částí. Jako zvláštní typ instalačních chyb mohou být hlášeny chyby konfigurační. Jde především o nesprávné (nebo chybějící) nastavení různých parametrů a cest. Zvlášť může(ale nemusí, samozřejmě) být hlášena také chyba dat. Ta se týká především správného naplnění číselníků a dalších databázových tabulek, které jsou pro spuštění aplikace nezbytné. 

 

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting