ISTQB certifikace
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Certifikace ISTQB patří zřejmě mezi nejznámější testerské certifikace, které u nás můžeme získat. Jde o certifikát, který na svět přivedlo mezinárodní profesní sdružení testerů známé právě pod zkratkou ISTQB (neboli International Software Testing Qualifications Board). Cílem tohoto sdružení i tohoto certifikátu je vytvořit mezinárodně uznatelnou strukturu odborníků v oboru testování. Bližší informace o tomto sdružení naleznete na jejich stránkách http://istqb.org/display/ISTQB/Home 

Samotný certifikát má tři úrovně. Nejnižší je FL, tedy Foundation Level. Ten v sobě zahrnuje ověření základních znalostí z oboru testování. Přesto, že jde o základy, obsahuje "látka", kterou musí adept certifikace zvládnout, poměrně rozsáhlé znalosti počínaje základy testování přes metodiky a proces testování, dále různé typy testů a techniky jejich přípravy a konče řízení testů.

Po zvládnutí základního stupně certifikace je možné pokračovat na další stupně. Druhý je označený jako AL (tedy Advanced level). Ten je již rozdělen na tři specializované větvě - Test Management, Test Analyst a Technical Test Analyst. Posledním stupněm je  Expert.

Moje povědomí o ISTQB certifikaci je bohužel již dva roky staré, ale zjišťuji aktuální informace a ty následně uvedu zde.

Každopádně v ČR provádí ISTQB certifikaci firma CSQ-CERT, která umožňuje získat certifikát v prvních dvou stupních. V době, kdy jsem certifikaci dělal, byl druhý stupeň omezen pouze na Test Analyst.

Bližší informace o certifikaci, včetně ceny, získáte na těchto stránkách  http://www.csq-cert.cz/CertifikaceOsob/Informace/istqb.aspx

Zde vám ještě vložím základní materiály týkající se certifikace:

Sylaby obsahující základní přehled témat a znalostí nutných k získání certifikace - ISTQB-FL, ISTQB-AL

Žádost o certifikaci

Další informace o certifikaci

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting