Certifikace QAI
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Jednou z alternativ k asi nejznámější certifikaci ISTQB mohu být certifikace společnosti QAI Global Institute.

Certifikace, které tato společnost nabízí, pokrývají velkou část profesí zúčastněných na vývoji softwaru. Z našeho pohledu je pozitivní, že se to týká také testování.

Certifikace pro testery jsou opět rozděleny do několika úrovní:

1. Certified Associate in Software Testing (CAST) - nejnožší úroveň vhodná pro začínající testery. Držitel této certifikace pro její získání musí prokázat základní znalosti testování. 

2. Certified Software Tester (CSTE) - tato úroveň je určenápro zkušené testery, test analytiky a test leadery.

3. Certified Manager of Software Testing (CMST) -certifikace určená pro test managery a obecně pro ty, v jejichž kompetenci je řízení kvality softwaru. 

Aby to nebylo tak jednoduché a přehledné nabízí QAI kromě již vedených testerských certifikací také certifikace zaměřené na QA (rozdíl mezi testováním a QA si snad brzy rozebreme v samostatném článku). Tyto QA certifikace jsou opět rozděleny do tří úrovní, prakticky podle stejné logiky jako u výše uvedených certifikací. 

1. Certified Associate in Software Quality (CASQ)

2. Certified Software Quality Analyst (CSQA)

3. Certified Manager of Software Quality (CMSQ) 

Dostupnost těchto certifikací je je samozřejmě trochu problematická záležitost (obecný problém všech testerských certifikací). Certifikace QAI jsou přístupné prostřednictvím společnosti Prometric, která zastřešuje celou řadu nejrůznějších certifikací. Pro nás je dobré, že v ČR existují další společnosti, které nabízejí certifikace nabízené právě společností Prometric. Jednou z takových institucí je je i Certifikační centrum při ČVUT.

Mate-li někdo (nebo získáte-li) nějakou zkušenost jak certifikacemi QAI nebo pak s Certifikačním centrem ČVUT, budu rád, pokud se o ně s nimi podělíte.

 

 

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting