Techniky testování - úvod
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Dnes chci jen stručně načít rozsáhlejší kapitolu testování a tou jsou techniky testování. Podrobněji se tomuto tématu budu věnovat v samostatné rubrice. 

 

Jednou ze základních otázek, které si testeři kladou je - Jak já to jen otestuju? A nejde tu přitom o nějaký ryze technický detail kam kliknout, do jakého adresáře nahrát vstupní soubor a podobně. Mluvíme tu o celkovém přístupu k testování.

Testování to není prosté klikání do aplikace s cílem "nějak to projít". No vlastně, není to hlavní podstata testování. Pokud bychom to měli říct nějakou košatější větou, pak testování má garantovat, že aplikace neobsahuje žádné závažní chyby a to s určitou mírou pravděpodobnosti. Tato pravděpodobnost je (mimo jiné) vychází z toho, jakým způsobem jsou testy navrženy a realizovány. A zde se právě dostáváme k testovacím technikám. Jejich použití (nepoužití) zaručuje větší (menší) pravděpodobnost, že otestovaná aplikace neobsahuje závažné chyby.

Techniky testování se tedy uplatňují, zejména, ve fázi přípravy testů a tvorby testovací dokumentace. Kombinací různých technik dochází k "pokrývání" funkcí celé aplikace. Zkušený test analytik dokáže často již při prvním přečtení analýzy odhadnout, jaké testovací techniky budou při tvorbě testů použity a na základě toho i odhadnout předpokládaný počet testů k pokrytí celé funkčnosti. 

Testovací techniky se dají zhruba rozdělit na dvě skupiny, které odpovídají pojmům bílá a černá skříňka, které tu byly zmíněné v předchozím článku. Mezi typické testovací techniky černé skříňky se řadí testování hraničních hodnot, testování nesmyslných hodnot, testování use-case, testování stavů a podobně. U bílé skříňky pak jsou typické techniky testování příkazů, testování podmínek, testování datového toku a podobně. 

Testovací techniky nejsou na úrovni školní látky, kterou je potřeba se naučit, použít a zapomenout. Vlastně to u nich funguje přesně naopak. Tester se je skutečně učí až při jejich použití a jejich používáním přecházejí v rutinu. Prvním krokem bývá, že si tester někde přečte, že nějaká technika existuje. No a právě to bych tu rád teď udělal. Chci si tu postupně nacházet a trochu rozebrat jednotlivé testovací techniky. Kdyby už kvůli ničemu jinému tak proto, abych si oživil a doplnil svou bázi znalostí.

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting