SOAP UI
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Testování Webových služeb (Web Service) není nic těžkého, pokud máte k dispozici vhodný nástroj. SOAP UI takovým nástrojem je a navíc je to Open Source.

Testování Web Service je většinou součástí Integračních testů. Je nutné ověřit, že příslušná webová služba na dotaz vrací odpovídající odpověď. Toto testování se někdy může na první pohled zdát "nepříjemné". Zaměřuje se na funkčnost, která není primárně přístupná prostřednictvím GUI. V rámci integračních testů je vhodné ji testovat právě takto napřímo. Tedy přímým oslovováním konkrétní webové služby. 

Co se přípravy testů týká, neliší se příliš testování webových služeb o testování funkčností s GUI. Používají se zde stejné testovací techniky. Základním problémem je, jak dostat testovací data k testované webové službě. Samozřejmě je tu možnost použít GUI aplikace, která webové služby používá (má-li nějaké GUI). Riskujeme tím ale možnost zanesení chyb, které mohou být obsaženy v aplikaci a při předchozích testech nebyly objeveny. Ty by tak mohly být identifikovány jako chyby na úrovni integrace webových služeb a to by mohlo celý proces opravy chyb zkomplikovat. Jak už jsem řekl, nejlepší cestou je testovat správnou funkci webových služeb na bázi přímé komunikace s nimi. A právě k tomu lze využít nástroj SOAP UI.

Na první pohled jde o nástroj hodně strohý. To ale není na škodu. Jeho funkce jsou ale bohaté a především dělá přesně to, co od něj čekáte. SOAP UI je k dispozici jako Open Source, ale je možné získat i rozšířenou komerční verzi. Pokud jsem si všiml, tak hlavní rozdíl je v podpoře reportů. Pro běžnou práci je ale Open Source verze více než dostatečná.

SOAP UI je možné při testování používat několika způsoby. Nejzákladnější je přímá editace XML souborů a jejich zasílání na příslušnou webovou služby s tím, že je zobrazena získaná odpověď. To je to nejprimitivnější, co je zde možné dělat. SOAP UI ale umožňuje komplexnější přístup k testování. Tester zde může vytvářet ucelenou testovací dokumentaci. Pracuje se zde s pojmy jako je Test Suite (tedy množina testovacích případů), test Case (klasický testovací případ) a Test Step (zřejmě jasné).

Práce s testy je relativně dobře propracovaná a umožňuje vytvářet celé sestavy testů, které pak lze hromadně spouštět. Jde tedy vlastně o nástroj automatizovaného testování webových služeb přičemž díky možnosti nastavení asercí (tedy kontrol správnosti získaných výstupů) jde skutečně o kompletní automatizaci. Aby to bylo ještě o něco lepší, podporuje SOAP UI také testy řízené daty. To znamená, že vedle testovacích případů lze připravit také testovací data a takto vytvořený zdroj dat s testovacími případy propojit. To je hodně příjemná vlastnost, protože právě u testování webových služeb se často jednotlivé testy od sebe liší jen vstupními daty (myšleno tak, že struktura odesílaného dotazu je většinou u skupiny testů stejná a testy se od sebe liší pouze tím, jaká data jsou do této struktury vkládána).

Musím se přiznat, že jsem všechny funkce, které jsem tu popsal, nepoužil. I při rozsáhlejších integračních testech jsem vystačil se základními testy a "ručním" spouštění. Umím si ale představit, že při regresních testech nějakého většího integračního projektu lze využít celý potenciál tohoto nástroje. Každopádně jde o šikovného pomocníka a testování webových služeb je s ním docela zábava (pokud vůbec může právě toto testování zábavou být).

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting