Excel jako nástroj testování
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Může se to zdát úsměvné, ale nástrojem, se kterým se v rámci testování setkávám nejčastěji, je Excel. A jde o dobrý nástroj, to si nebudeme zastírat. Ostatně je to nástroj, který je obvykle nejdostupnější a proto by bylo hloupé ho opomíjet.

Fakt, že Excel lze při testování využívat, je asi jasné každému. Ovšem k čemu všemu je tento notoricky známý nástroj možné používat. Ukážeme si základní oblasti v procesu testování, kde má využití Excelu smysl. 

Příprava testovací dokumentace a reportování výsledků

Zde není moc o čem diskutovat. Excel je jednoznačně jedním z najčastěji používaných nástrojů při tvorbě testovací dokumentace. Zvláště tvorba testovacích případů po použití tabulky přímo volá. Pokud není používán jiný, primárně k tomuto účelu určený, nástroj (například Quality Center), pak je prostor pro nasazení programu, který se od počítačového dávnověku nazývá tabulkový procesor. Samozřejmě existují i jiné programy, které mají podobné nebo srovnatelné funkce. Přiznejme si ale, že právě Excel od Microsoftu je v našich firmách k vidění nejčastěji.

Velkou výhodou Excelu při přípravě testovací dokumentace je možnost vytvářet "dynamické" dokumenty. Jinak řečeno, s použitím vzorců a maker je možné do značné míry možné napodobit chování některých specialovaných testerských nástrojů (např. již zmíněné Qualoty Center). Je možné vytvářet testovací scénáře dynamicky propojené s testovacími daty. Lze vytvořit šablony umožňující automatické vytváření statistik průběhu testování a podobně.

A pokud jde o reportování výsledků, dá se říci je jediné - K čemu jinému by se Excel hodil líp než k vytváření reportů. Jak už jsme uvedl, použitím vhodných šablon se vytváření reportů do značné míry zautomatizuje.

Příprava testovacích dat

Při testování je často nutné vytvářet poměrně rozsáhlé sestavy testovacích dat. Dost často se to týká testování validací. Při testování vstupu do aplikace je často nutné otestovat větší množství kombinací možných vstupních hodnot (při aplikaci testovacích technik typu testování hraničních nebo nesmyslných hodnot a podobně). S pomocí vhodně navrženého skriptu v Excelu může být celá sada takovýchto dat vygenerována automaticky. Navíc pokud ma vstup do aplikace vhodný formát (textový soubor nebo například xml) dokáže Excel takto vygenerovaná testovací data přímo exportovat do požadovaného formátu vstupních souborů.

Automatizace testování

Samozřejmě existuje celá řada nástrojů automatizovaného testování, z nichž část je k dispozici zdarma, a tak se zdá, že zde není pro Excel místo. Ovšem Excel může sloužit jako realtivně dobrý nástroj automatizovaného testování. Velkou zbraní Excelu je zde zabudované VBA (tedy Visual Basic for Applications). Tento skriptovací jazyk představuje často nejrychlejší cestu, jak vytvořit jednoduchý skript bez nutnosti instalovat jinou aplikaci. Kombinace VBA s Excelem je velice silnou zbraní. Na jedné straně je k dispozici tabulkový procesor, který více či méně dokáže používat každý. Na straně druhé je sriptovací jazyk, který umí s daty v tabulkách Excelu pracovat a zároveň nepostrádá i funkce umožňující překonat hranice samotného Excelu. Je tak možné pracovat se soubory a to jak ve smyslu jejich vytváření, tak i čtení a úprav. S pomocí VBA se Excel dokáže také napojit na cizí API a volat tak externí funkce.

Pokud ale budeme upřímní nejde zase o tak velký zázrak. Příprava automatizovaného nástroje s pomocí Excel+VBA není nic úplně snadného a rozhodně nejde použít vždy. Vlastně plná automatizace touto cestou je schůdná jen málokdy. Ale je pravdou, že jsem už viděl takto vytvořený nástroj, který dokázal generovat testovací data, ta následně exportoval do formátu vstupních souborů a ty zase kopíroval do příslušnácz adresářů. Následně spouštěl externí skripty, které dále spouštěly samotnou testovanou aplikaci. VBA nástroj pak dokázal odchytávat výsledky a na základě vložených očekávaných výsledků vyhodnocoval, jestli byl test úspěšný.

Takovýto přístup má smysl tam, kde není k dispozici žádný jiný nástroj a kde projekt svým rozsahem (časovým i objemem práce) dokáže odůvodnit úsilí vložené do přípravy podobného nástroje.

Shrnutí

Excel při testování používám dnes a denně a rozhodně jde o užitečný nástroj, který dokáže proces testování zjednodušit. Jeho potenciál je mnohem větší, než si uvědomuje (dle mého soudu) většina jeho uživatelů. Ale testování není možné postavit je na něm. Přeci je jde o nástroj, jehož určení je poněkud jiné. VBA skripty jsou příjemným bonusem a dokáží zjednoušit a zrychlit práci s daty. Příprava takového skriptu ovšem nesmí být složitější než by bylo manuální provedení požadované úpravy. To je asi celkem zjevné.

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting