PuTTY
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Tentokrát budu skutečně velice stručný. PuTTY je totiž jednoduchý nástroj. Možná v tom je jeho síla.

Nejdříve si řekneme, co to vlastně PuTTY je. Pokud použiji formulaci, kterou lze najít v dokumentaci k PuTTY, pak jde o Telnet, SSH a Rlogin klienta. Asi je jasné, že nejde o nástroj určený k testování. V článku, který jsem věnoval používání nástrojů v testování, jsem tento typ programů označoval jako nástroje podpůrné. Jsou zkrátka situace v testování, kdy se tester bez nástrojů jako je PuTTY neobejde. Bez nic totiž často není testování vůbec možné, nebo je minimálně obtížné.

 Tak teď přímo k PuTTY. K čemu ho tester používá a proč. V dnešní době je obvyklé, že vývoj aplikací probíhá na více jak jednom vývojovém prostředí. Je to dáno jednak tím, že vývoj by měl probíhat odděleně od testování, ale také tím, že se často vyvíjí současně více verzí aplikace. Tester tedy při své testování pracuje na různých prostředích. To je dnes již více méně obvyklá situace, ale ještě sama o sobě neodůvodňuje použití PuTTY. Přestože to tak nevypadá, nemají všechny nové aplikace webovou podobu. Velká část aplikací, obzvláště těch, které označujeme jako Backend, může mít podobu různých skriptů, databázových procedur a podobně. Jinak řečeno jejich testování nemusí vycházet z GUI. 

Ale abych se tu zbytečně nerozepisoval. PuTTY umožňuje připojit se k testovacímu prostředí (Windows nebo Unix-like) na úrovni příkazové řádky. Tester se tak může například připojit Unixovému serveru, na kterém běží testovaná aplikace, a pomocí SHELL příkazů procházet adresářovou strukturu, pracovat se soubory, vytvářet a spouštět skripty a podobně. Jak už jsem uvedl, často je to jediná cesta, jak efektivně otestovat aplikaci. Také u webových aplikací může být někdy nutné se připojit k testovacímu prostředí na této úrovni. Často je to v okamžiku, kdy dojde k chybě a je nutné její příčiny dohledat v Log souborech.

 

PuTTY umožňuje ukládat parametry připojení k jednotlivým prostředím. Vytváří se tak seznam připojení, díky kterému je možné se k testovacímu prostředí připojit jediným kliknutím. K dispozici je i základní konfigurace programu. Lze tak nastavit chování klávesnice, okna, přístup přes Proxy server i parametry jednotlivých protokolů.

PuTTY je, jak už jsem řekl, jednoduchý nástroj, ale dokáže to hlavní - přihlásit nás ke vzdálenému prostředí a nabídnout nám jeho příkazovou řádku. A víc od něj jako testeři ani nepotřebujeme. 

 

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting