SoapUI prakticky I. - workspace
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

SOAP UI je zajímavý nástroj a testování webových služeb má své kouzlo. Tomuto tématu jsem se věnoval v samostatném článku již dříve. Dnes bych chtěl v rychlosti ukázat nejjednodušší způsob použití tohoto nástroje při testování. Že nejde o nic těžkého poznáte v několika následujících článcích.

Workspace

Na testerské práci je jednou z nejsložitějších věcí udržet si pořádek v množství dokumentů a podkladů, se kterými pracujete. I při testování webových služeb pomocí SOAP UI se časem můžete dostat do situace, kdy množství testů bude tak velké, že najít jeden konkrétní zabere mnohem více času než jeho provedení. Aby k tomu nedošlo, je možné využít takzvané workspace. Jde vlastně o jakousi složku nebo adresář, do kterého lze vložit testy nějak spolu související. Pokud je zobrazena jedna workspace nejsou vidět testy spadající do jiné a naopak. Ostatně tento způsob práce s "pracovním prostorem" není specialita SOAP UI. Setkat se s ní můžete u řady bugtrackingovýchz nástrojů a obecně jde o časté řešení u nástrojů podporující současnou práci na více projektech.

V SOAP UI tak můžeme mít jedno, dvě a více workspace

 

Vytvoření nového workspace 

Vytvoření workspace je jednoduchá záležitost.  Kliknutím na pravé tlačítko nad jménem existujícího workspace se zobrazí tzv. kontextové menu (obecná vlastnost Windows). To v SOAP UI vypadá následovně:

Kliknutím na nabídce New workspace se zobrazí dialog, který umožňuje zadání jediného údaje a to jména nového workspace.

 

Každý workspace se ukládá ve formátu XML. Proto po zadání jména nového workspace následuje vytvoření a uložení příslušeného XML souboru. Ten se může a nemusí jmenovat stejně jako samotný workspace. Pojmenování je v tomto případě důležité, protože otevírání workspace se provádí jako otevření příslušného XML souboru.

 

Přepínání workspace

K prvnímu přepnutí workspace dochází již při jeho vytvoření. V SOAP UI je vždy otevřené jen jedno workspace. Pokud se vytváří nové je zároveň zavřeno to staré. Aby nedošlo ke ztrátě možných změn v uzavíraném workspace, nabízí SOAP UI jejich uložení.

 

Přepnutí mezi workspace je jednoduchá operace. Opět ji nabízí kontextové menu.

 

 

Jak už jsem tu napsal, workspace se ukládá v podobě XML souboru. Po kliknutí na nabídku Switch Workspace se otevře dialog umožňující nalézt a otevřít příslušný XML soubor. Právě proto je dobré si soubory s workspace vhodně pojmenovávat, případně je ukládat do vhodně zvolené adresářové struktury. Abych objasnil v čem zde může nastat problém, lehce se tu dotknu tématu, kterému se budu věnovat v přístím článku a to jsou projekty. Projekty, tedy v podstatě jednotlivé testované webové služby, jsou také ukládány do XML souborů a výchozí adresář pro jejich uložení je stejný jako adresář, kam se ukládají workspace. Může tak být obtížnější se v množství souborů orientovat. A jak jsem uvedl už na začátku tohoto článku, nejdůležitější je udělat si pořádek.

 

 

Jak už jsem tu také psal, každé přepnutí workspace vyvolá kontrolu změn v uzavíraném workspace a pokud zde změny nalezeny jsou, je zobrazen dialog pro jejich uložení/neuložení. Musím tu upozornit na situaci, kdy v rámci uzavíraného workspace došlo k přidání nového projektu nebo ke změnám projektu již existujícího. Při přepínání workspace se provádí také kontrola uložení těchto změn. Pokud uloženy nebyly je zobrazen také dialog pro jejich uložení/neuložení.

 

 

Znamená to, že v tomto případě jsou zde zobrazeny dva, poměrně dost podobné, dialogy po sobě. V případě, že došlo ke změně u více projektů, zobrazí se tolik dialogů, odpovídající počtu změněných projektů. To může celkově působit poněkud zmateně. Každopádně to celé vychází z faktu, že každý workspace i každý projekt jsou ukládány do samostatného souboru. Je důležité si ukládání změn do těchto souborů hlídat, aby nedošlo k nepříjemným překvapením.

A na závěr si ukážeme, co vlastně XML soubor workspace obsahuje.

 

Jak je vidět, informací je zde pomálu. Prakticky jen název workspace a pokud jsou v něm zařazené nějakém projkety,pak jejich jméno a cesta k jejich XML souborům.
 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting