SoapUI prakticky II. - základy testování webových služeb
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Dnes navážu na předcházející článek věnovaný praktickému použití nástroje SOAP UI. Rád bych tu řekl, že tyto články nemají ambici suplovat manuál nástroje SOAP UI. Pouze tu popisuji jeho použití v té podobě a rozsahu, v jakém mám s ním osobní zkušenost.

Nechci se tu pouštět ani do teorie webových služeb. Každopádně SOAP UI má pro webovou službu zaveden pojem Project. Lépe řečeno Project je zde provázán s obsahem WSDL souboru (pro podrobnosti doporučuji například příslušnou stránku wikipedie).

Jak už jsem popisoval v minulém článku, projecty jsou vždy ukládány v některém z workspace (to používání různých tvarů anglických slov vypadá trochu nepatřičně, ale chci, aby bylo jasno, o čem mluvím s ohledem na názvy v aplikaci). Založení nového projectu je podobně jednoduché jako vytvoření nového workspace. Po kliknutí plravým tlačítkem názvu workspace se po kliknutí na prvé tlačítko myši zobrazí kontextové menu obsahující nabídku New soapUI Project.


Klik pro větší zobrazení
 

Následně je zobrazen dialog pro zadání základních parametrů projectu. Nejdůležitější je zde položka Initial WSDL/WADL, která slouží k zadání jména WSDL souboru a cesty k němu. Úloha pole Project Name je asi zřejmá. Je ale asi vhodné uvést, že toto pole se samo předvyplňuje na základě příslušného tagu uvnitř WSDL souboru. Tuto předvyplněnou hodnotu je samozřejmě možné změnit.


Klik pro větší zobrazení
 

V tuto chvíli lehce odbočím. Pro vyzkoušení možností nástroje SOAP UI je dobré mít nějakou funkční webovou službu. To může být problém. Já také potřebuji někdy použít "neutrální" webovou službu pro odladění procesu testování. Podobné webové služby je možné najít například pomocí Google. Ale je to poměrně dlouhé hledání. Já jsem nakonec nalezl stránku, obsahující jednoduché webové služby, přístupné pro podobné účely. Tato stránka je přístupná zde

V zobrazeném dialogu je automaticky zaškrnutý checkbox Create Request. To je pro testování dobrá funkce, která způsobí, že na základě struktury WSDL vytvoří SOAP UI vzorové requesty. Tester je tak nemusí vytvářet sám, pouze do nich vyplňuje testovací data. Po kliknutí na tlačítko OK je WSDL soubor načten, Project je vytvořen a to včetně relevantních requestů.


Klik pro větší zobrazení
 

Já jsem pro potřeby vytvoření tohoto článku zvolil z již zmíněné stránky webovou službu nazvanou GeoIpService. Z obrázku výše je patrné, že tato služba podporuje dva typy requestů - GetGeoIP a GetGeoIPContext. Nemá cenu se tu blíže zaobírat tím, v čem se tyto requesty liší. To není účelem tohoto článku.  My se zaměříme na první z těchto requestů. Jeho rozkliknutím se zobrazí předpřipravený XML soubor requestu.


Klik pro větší zobrazení
 

Je patrné, že tento konkrétní request je hodně jednoduchý. Obsahuje jedinou proměnnou a to položku IPAddress. Otazník, který je v této položce předvyplněn, naznačuje právě možnost její hodnotu měnit. Abychom mohli webovou službu správně testovat, musíme samozřejmě vědět, k čemu má sloužit a jaká je očekávaná struktura requestu i response. To samozřejmě předpokládá, že existuje nějak podoba analýzy nebo dokumentace. Ale to bychom zabíhali do základu testování. Zde pro tento ukázkový případ si řekneme pouze to, že zvolená ukázková webová služba vrací na zadanou IP adresu její geografickou lokaci. Request tedy obsahuje IP adresu. Response, který webová služba posílá zpět, obsahuje kromě zadané IP adresy také status webové služby, tedy zda zpracování requestu proběhlo v pořádku nebo ne, a především obsahuje kód země, do které zadaná IP adresa geograficky spadá.

Provedeme jednoduchý test, zda tato webová služba funguje jak má. Do pole IPAddress vložíme například hodnotu 77.75.72.3, což je IP adresa stránek www.seznam.cz. 


Klik pro větší zobrazení
 

Zelená ikona v levém horním rohu okna requestu slouží k odeslání requestu na příslušnou adresu webové služby. Po jejím odkliknutí a v případě, že spojení s webovou službou funguje dobře (tím myslím především to, zda není omezeno například proxy serverem), zobrazí SOAP UI ve vedlejším okně získaný response.


Klik pro větší zobrazení
 

Vidíme, že webová služba funguje podle očekávání a vrací správné hodnoty. V případě, že by byla k dispozici analýza, pak zde můžeme zkontrolovat i to, zda striktura response odpovídá struktuře požadované.

Tímto způsobem lze testovat webové služby v manuálním "režimu". Každý testovací případ předpokládá ruční zadání vstupních hodnot a vizuální kontrolu výsledků. Jde tedy o manuální testy webových služeb. V dalším díle se zaměřím na možnosti automatizace testování s pomocí SOAP UI.

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting