Testování softwaru - co to je?
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Všeobecně přijímanou představou o testování je, že jeho úkolem je nacházet chyby v aplikacích. Tato představa není, samozřejmě, zcela mylná. Jen není přesná. Vychází totiž z představy, že tester dokáže sám od sebe identifikovat chybné chování aplikace od chování správného. Bohužel ne vždy je tak snadné rozdíl mezi těmito dvěma stavy odlišit. I chybové hlášky jsou součástí korektního běhu aplikace a naopak ne každá operace, která skončí takříkajíc zeleným OK, proběhla skutečně správně. 

Testování softwaru můžeme definovat jako proces, při kterém se ověřuje, že reálné vlastnosti softwaru odpovídají vlastnostem očekávaným a požadovaným.

Vlastnosti, které se v rámci testování ověřují, lze rozdělit do dvou skupina a to na vlastnosti Funkční a Nefunkční.

Funkční vlastnosti, jak už z jejich názvu vyplývá, se týkají samotného účelu testované aplikace. Testování funkčních vlastností má ověřit, že aplikace správně vykonává úkoly, pro které byla vytvořena. To ale neznamená pouze to, že při korektním zacházení vykoná odpovídající operace. Testuje se také to, že aplikace je schopná vypořádat se i s nekorektním chováním ze strany uživatele. Jinak řečeno, že obsahuje správně implementované validace uživatelských vstupů a že případný nevalidní vstup vyvolá předem definovaný chybový stav.

Jako nefunkční vlastnosti aplikace můžeme označit všechny ty, týkající se její instalace, výkonu, dostupnosti a zabezpečení. Nejčastěji se testuje výkonnost. Tedy přesněji rychlost s jakou aplikace provádí své operace. Ruku v ruce s testováním výkonnosti jde zátěžové testování. To má ověřit, zda nárůstem objemu zpracovávaných dat není negativně ovlivněn právě výkon. V poslední době na důležitosti získávají bezpečnostní testy, jejichž úkolem je ověřit odolnost aplikace proti vnějším útokům. Úkolem je především ochránit data, ukládaná v aplikaci.

Všem druhům testů i způsobům, jakými jsou prováděny, se budeme věnovat v dalších článcích. 

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting