Chyba je když?
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Pokud někdo začíná s testováním, obvykle nemá příliš velkou představu o tom, co ho čeká. Lépe řečeno, jeho představy jsou velice často v rozporu s tím, co testování obnáší ve skutečnosti. Přesto bez výjimky všichni noví adepti oboru testování mají v jednom zcela jasno - testování je ohledání chyb. Jenže co to vlastně ta chyba je?

Kupodivu neexistuje jednotná a jednoznačná definice, co to vlastně chyba je. Obecně, a ve vzácné shodě napříč všemi různými definicemi, se dá říct, že chyba je chování aplikace, které se liší od očekávání. Očekáváním se tu myslí například funkční specifikace, analýza, požadavek zákazníka ale často také úvaha testera.

Chyby se v angličtině dají dělit na bugdefecterror, failure a určitě ještě i dále. Toto dělení na jednotlivé kategorie se obvykle dělá na základě původu chyby. Problém je, že právě v tomto rozdělní se může lišit firma od firmy, člověk od člověka.

Bug a Defect znamenají obvykle to samé. Jde tedy o nesoulad mezi reálným chováním aplikace a chováním předpokládaným a plánovaným. Obvykle ale neznamená vždy, takže i Bug a Defect se od sebe mohou lišit. S pomocí těchto pojmů mohou být například rozlišeny chyby nalezené v rámci systémových a integračních testů od chyb nalezených v průběhu akceptačních testů. Jindy se zase označení Defect používá pro chování, které je nad rámec popsaného chování aplikace a je nežádoucí, tedy jakýsi vedlejší efekt.

Jako Error bývá označován chybový stav, do kterého se aplikace dostane například vlivem špatného zadání vstupů ze strany uživatele. Jedná se o předem definované a v aplikaci ošetřené chybové stavy, pro které většinou existují více či méně srozumitelné chybové hlášky. Jedná se třeba o situaci, kdy uživatel do datumové položky zadá text a podobně.

 

Nejbližší události


Testování software, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting